15.6.2014

CLOG CRUSH

Olen myyty. Itse asisassa olin myyty jo viime kesänä. Tapasin aivan ihnanat pastellinsävyiset puukengät, joihin kukkaroni nyörit eivät antaneet myöten. Tutkiskeltuani asiaa, veikkaan niiden olleen Swedish Hasbeensit. Viime yönä iski totaalinen puukenkähimo ja kolusin netin läpi ihastuen korviani myöten. Olen hiljattain kierrellyt kauppoja ja katsellut nahkaisia sandaaleja. Puukengät ovat  kuitenkin syöpyneet niin tiukasti verkkokalvolleni, etten näytä löytävän vaihtoehtoja. Tämä ongelma minulla on joka jutun kanssa, kun olen jotain päähäni saanut, niin olen sitten mielummin ilman kuin ostan -vähänniinkuin- vaihtoehdon tilalle. Tekee asioista toisinaan hieman haasteellisia. Hehee.

swedish hasbeens (obsessed with the red ones)



Swedish Hasbeensit ovat olleet 70-luvun hitti ja ne otettiin 2006 uudelleen tuotantoon. Kaikki ei ole yhtä ruusuista kuin ennen vanhaan, sillä SH:n sivujen mukaan kengät valmistetaan edelleen Ruotsissa, samassa pikkutehtaassa kuin retroaikakaudellakin. SH:n ja H&M:n yhteistyö (SH suunnitteli Hennesille joku vuosi sitten rajoitetun erän kenkiä) paljasti, että ainakin osa kengistä valmistetaan Romaniassa.

Ruotsi, Romania, no R:llä alkaa molemmat..Mutkia on taidettu vetää suoriksi SH:n puolelta. Ihmettelen, miten tämä ei ole tullut aiemmin ilmi. Hyvää näissä on ehdottomasti se, että ne on tehty luonnonmateriaaleista joka on minusta super juttu. Luonnonmukaisesti värjätty nahka ja aito puu tekevät niistä elinikäiset kaverit. Puun kolhuuntuessa sitä voi hioa, ja oliiviöljyllä voi silotella kengät ennen käyttöä. Vaikka yritys ei aivan läpinäkyväksi tuotantoaan ole saanutkaan ( mikä harmittaa,sillä ei kai todellista valmistusmaata ole niin vaikeaa mainita?! ), en silti aio heittää sille rukkasia. Tuotannossa sekä materiaaleissa on paljon paljon hyvää. Jos vertaa muihin kenkävalmistajiin, uskon, että SH pääsee pitkälle jo näillä eväillään. Jos olot ovat väitteiden mukaiset, on mielestäni hyvä työllistää romanialaisia.  Toki mieleen tulee kuljetuksen ekologisuus, mutta en ala siitä nyt saarnaamaan. Asioilla on aina kymmenen puolta. Itse pyrin eettisiin ja ekologisiin valintoihin, joskin kukkaroni sitä valtavasti ja valitettavasti rajoittaa. Uskon mös, että pienillä teoilla on merkitystä. Harvoin saat ekologisuutta ja eettisyyttä samaan pakettiin, joten on oltava iloinen, että matskut ovat näissä kengissä kunnossa. Jos kengät kolahtavat, kannattaa käydä kuolaamassa näiden kuvien äärellä.


Bow Sandals - Swedish Hasbeens - Via Plümo Ltd

Hahaa ja sitten ässänä hihassa, meillä on oma suomalainen Terhi Pölkki! Hänen kenkiään olen ihastellut aiemminkin, ja nyt jälleen puukenkä buumini edessä, palasin Terhin nettisivujen ääreen. Suomessa ja Portugalissa valmistettu ja tietysti luonnonmateriaaleista. Lupaavat vielä hyviä työolosuhteita ja sopimuksia työntekijöille. Jee! Tälläisiä tuotteita haluaisi kannattaa. Hintaeroa Terhin ja SH:n kengille kuitenkin kertyy hieman. Arvo kysymykset taitavat mennä tasan, mutta pointsit menee multa suomalaiselle Portugalin maininnasta.

KARIN TAN - CLOG | Terhi Pölkki

Tämän pitkän monologin jälkeen kysynkin teiltä: Onko teillä kokemuksia puusandaalien käytöstä? Huomioitko ekologisuutta / eettisyyttä sisustus- ja vaatevalinnoissasi?

Luettuani kokemuksia blogeista, ymmärtäisin, että merkillä on väliä. Laatukopoissa on kiinnitetty huomiota puunjoustavuuteen ja ergonomiseen muotoiluun. Juoksutennareitahan näistä ei tule, sellaiset minulla jo on. Lähinnä kaipaisin varvastossuolle sijaisia. Tämän hetkinen kesäkenkä varastoni komeilee niukkuudellaan. Nahkaiset varvastossut sujahtavat jalkaani joka päivä, ellei sada. Joskus silloinkin. 

Toivottavasti löytyy muitakin puusandaali intoilijoita. Olisi hurjan kiva kuulla kokemuksia. 


// Titi 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti